ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ ΣΑΣ ΝΑ ΠΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ
Έχετε από καιρό σκεφτεί το βιβλίο που θέλετε να γράψετε, έχετε βρει και αναπτύξει τους χαρακτήρες σας, ξέρετε ποιοι είναι, πώς μοιάζουν, τι πιστεύουν. Ξέρετε τους γονείς, τους φίλους, τους συγγενείς, τους παππούδες τους, τον τόπο καταγωγής τους. Γνωρίζετε την κοσμοθεωρία τους, πώς βλέπουν τη ζωή, ποιες είναι οι αξίες τους και ποιες αυτές του περιβάλλοντός τους. Ξέρετε τι τους θυμώνει, τι τους κάνει να γελάνε, αν είναι έξυπνοι και πώς περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους. Ξέρετε τα πάντα γι’ αυτούς… ή έτσι νομίζετε.
Αρχίζετε, λοιπόν, να γράφετε την ιστορία τους κι εκεί που όλα φαίνονταν να βαίνουν καλώς και η ιστορία να πηγαίνει εκεί που θέλετε να πάει, πέφτετε σε σκόπελο που δεν είχατε προβλέψει. Φαίνεται σαν ο πρωταγωνιστής σας να θέλει να πει μια άλλη ιστορία, σαν το παιδί που σε τραβάει απ’ το μανίκι για να σου δείξει κάτι που δεν πρόσεξες.
Περισσότερα: ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ ΣΑΣ ΝΑ ΠΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
20 ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
- Αρχίστε έστω κι αν δεν αισθάνεστε έτοιμοι. Αν περιμένετε να αισθανθείτε 100% έτοιμοι μπορεί να μην αρχίσετε ποτέ. Μην περιμένετε τη σωστή στιγμή. Η σωστή στιγμή για να γράψετε είναι τώρα.
- Γράψτε όπως μιλάτε – αποφύγετε πολύπλοκες προτάσεις και τα πολλά επίθετα – θα το διορθώσετε αργότερα.
- Γράψτε ένα ολοκληρωμένο κείμενο (χειρόγραφο αν δεν δακτυλογραφείτε καλά) –μη μένετε απλά στο σκελετό.
- Αποφύγετε την τελειομανία. Δεν έχει κανένα νόημα σ’ αυτή τη φάση.
- Γράψτε για τον ιδανικό αναγνώστη –έτσι όπως τον φαντάζεστε – μ’ αυτό τον τρόπο θα γράφετε κατευθείαν για το δικό σας αναγνωστικό κοινό.
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ, ΤΙ Ν’ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ
Σ’ ένα μυθιστόρημα, το κείμενο πρέπει να ρέει και οι λέξεις να χρησιμοποιούνται σαν χρυσός που δεν πρέπει να σπαταλιέται. Γι’ αυτό, οι λέξεις που επιλέγουμε πρέπει να εκφράζουν επακριβώς αυτό που θέλουμε να πούμε, με απλότητα και καθαρότητα. Αποφύγετε τις δύσκολες, πομπώδεις λέξεις.
Σφιχτό γράψιμο
Αντιμετωπίστε τις λέξεις σαν να τις πληρώνετε. Χρησιμοποιείστε δυνατά ουσιαστικά και ρήματα και ξεφορτωθείτε λέξεις περιττές, όπως επίθετα, επιρρήματα, προσδιοριστικά. Ένα προσδιοριστικό είναι απαραίτητο μόνο όταν είναι διαφορετικό από τη γενική παραδοχή.
Αποφεύγετε τις επιρρηματικές φράσεις (ενώ, καθώς, κ.λπ)
ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΕΝΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ
Η προεργασία ενός μυθιστορήματος είναι ίσως η πιο ευχάριστη φάση ολόκληρου του έργου. Αρχικά, θα πρέπει να έχουμε κάποια ιδέα, έστω κι αν είναι απλά ένας τίτλος. Σε μια μικρή παράγραφο πέντε γραμμών συνοψίζουμε την πλοκή του μυθιστορήματος.
Σαν άσκηση, μπορούμε να συνοψίσουμε κάποιο γνωστό μυθιστόρημα που έχουμε διαβάσει. Φανταστείτε τον εαυτό σας να κάθεται σε κάποιο μπαράκι με φίλο και να σας ρωτάει ποια είναι η υπόθεση του μυθιστορήματος που διαβάζετε. Θα πρέπει να του πείτε με πολύ λίγα λόγια περί τίνος πρόκειται.
Στη συνέχεια της άσκησης, καταγράφουμε τους κυριότερους χαρακτήρες του βιβλίου που έχουμε διαβάσει και τους περιγράφουμε. Τι είδους άνθρωποι είναι, τι παραξενιές, ευαισθησίες, προτιμήσεις, ιδέες, έχουν; Πότε παρουσιάζονται στο βιβλίο, ποιο κεφάλαιο, ποια σελίδα; Αναφέρονται καθόλου πριν παρουσιαστούν; Αυτό θα μας βοηθήσει να δούμε τις μεταβάσεις από σκηνή σε σκηνή (transitions).