ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

20 ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

  1. Αρχίστε έστω κι αν δεν αισθάνεστε έτοιμοι. Αν περιμένετε να αισθανθείτε 100% έτοιμοι μπορεί να μην αρχίσετε ποτέ.  Μην περιμένετε τη σωστή στιγμή.  Η σωστή στιγμή για να γράψετε είναι τώρα.
  2. Γράψτε όπως μιλάτε – αποφύγετε πολύπλοκες προτάσεις και τα πολλά επίθετα – θα το διορθώσετε αργότερα.
  3. Γράψτε ένα ολοκληρωμένο κείμενο (χειρόγραφο αν δεν δακτυλογραφείτε καλά) –μη μένετε απλά στο σκελετό.
  4. Αποφύγετε την τελειομανία. Δεν έχει κανένα νόημα σ’ αυτή τη φάση.
  5. Γράψτε για τον ιδανικό αναγνώστη –έτσι όπως τον φαντάζεστε – μ’ αυτό τον τρόπο θα γράφετε κατευθείαν για το δικό σας αναγνωστικό κοινό.
  6. Αποφύγετε τους πλεονασμούς -μην επαναλαμβάνετε το ίδιο πράγμα με διαφορετικούς τρόπους. Γράψτε σαν να πρόκειται να πληρώσετε για την κάθε λέξη που χρησιμοποιείτε.
  7. Γράψτε κάθε μέρα. Θα δείτε ότι το γράψιμό σας θα κυλάει πιο εύκολα.  «Practice makes perfect» - η πρακτική τελειοποιεί.
  8. Γράψτε απ’ την καρδιά, όχι απ’ το μυαλό. Γράψτε απ’ το υποσυνείδητο –δύσκολα μπορείς να ξαναμπείς αν δεν γράφεις συστηματικά
  9. Μην πελαγώνετε στη σκέψη πώς θα γράψετε ένα ολόκληρο βιβλίο. Μία καλή μέθοδος είναι να γράφετε μικρές σκηνές σε χαρτονάκια 10x15.  Μπορείτε εύκολα να έχετε μερικά μαζί σας.  Όταν έχετε συγκεντρώσει αρκετά, ας πούμε, 200-300 χαρτονάκια, καθίστε και προσπαθήστε να τα ταξινομήσετε με τη σειρά που οι σκηνές λαβαίνουν χώρα.  Αφού τις δακτυλογραφήσετε, μπορείτε άνετα να συμπληρώσετε τα κείμενα που τις συνδέουν.
  10. Τελειώστε το πρώτο –πρόχειρο- χειρόγραφο. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη συνοχή – τη ροή της ιστορίας.  Επειδή το γράψιμο και η επιμέλεια είναι δύο διαφορετικές διανοητικές διαδικασίες, είναι σημαντικό να τις κρατάμε όσο ξεχωριστά γίνεται.
  11. Διαβάστε το γραπτό σας φωναχτά. Θα σας βοηθήσει να εξαλείψετε τα λάθη και τις άκομψες προτάσεις.
  12. Διαβάστε βιβλία κλασικών συγγραφέων (Ντοστογιέφσκι, Ντίκενς, Τολστόι, Στάϊνμπεκ, κλπ.), όπως και μεγάλων συγγραφέων που θαυμάζετε. Διαβάζοντας και μελετώντας τον τρόπο με τον οποίο συγκροτούν την ιστορία τους θα σας βοηθήσει να γίνετε καλύτεροι συγγραφείς.
  13. Ξεκινήστε μια ρουτίνα γραψίματος και μείνετε πιστοί σ’ αυτή. Διαλέξτε την ώρα της ημέρας, το μέρος, και γράψτε σαν να εξαρτάται απ’ αυτό η ζωή σας.
  14. Ζήστε τη ζωή σας. Ξεκολλήστε απ’ τα κινητά.  Κάντε πράγματα, αποκτείστε εμπειρίες.  Οι μεγάλοι συγγραφείς έχουν ενδιαφέρουσες ζωές.
  15. Μην περιμένετε για τις τέλειες συνθήκες. Δεν χρειάζεστε ούτε το γραφείο ούτε την τέλεια θέα ούτε την ηλιόλουστη μέρα για να γράψετε.  Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα στυλό κι ένα χαρτί.  Μην πάτε πουθενά χωρίς μπλοκάκι και στυλό.
  16. Περιγράψτε τα γεγονότα όταν τα ζείτε. Μια καταιγίδα, ένα σεισμό, μια χαλαζόπτωση, μια εκδρομή, ένα δυνατό αέρα, ακόμα και μια βραδιά στην καφετέρια.  Κάποια στιγμή, κάτι απ’ αυτά θα σας χρειαστεί και τότε θα το έχετε έτοιμο να το χρησιμοποιήσετε.  Αν δεν το καταγράψετε όταν το ζείτε, θα το χάσετε.
  17. Δημιουργήστε ένα έντυπο αρχείο με ιδέες και μικρά κείμενα ταξινομημένα κατά θέματα, στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε και σχετικές φωτογραφίες, είτε δικές σας είτε από περιοδικά και εφημερίδες. Αυτά θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για το βιβλίο σας ή για το επόμενο βιβλίο.  Αν κάτι σας εμπνέει αρχειοθετείστε το και καταγράψτε τι ακριβώς σας ενέπνευσε, γιατί όταν φύγει, δεν επιστρέφει.  Ανάλογο αρχείο μπορείτε να δημιουργήσετε και στο κομπιούτερ σας, αλλά το ένα δεν θα πρέπει να υποκαθιστά το άλλο.
  18. Όταν γράφετε, αποφεύγετε να διαβάζετε βιβλία του είδους. Μπορεί να επηρεαστείτε ακόμα και άθελά σας.  Θέλετε να βγάλετε κάτι αυθεντικό και όχι να μιμηθείτε κάποιον άλλο συγγραφέα.  Τα μη-μυθιστορηματικά βιβλία μπορούν ν’ αποτελέσουν θαυμάσια πηγή έμπνευσης.
  19. Κάντε παρέα με ανθρώπους που έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα. Μη σπαταλάτε το χρόνο σας με ανθρώπους που όχι μόνο δεν σας ενθαρρύνουν, αλλά μπορεί και να σας αποθαρρύνουν.
  20. Και κάτι τελευταίο. Μπορείτε να «γράψετε» πρώτα το βιβλίο στο μυαλό σας.  Όχι με λόγια, αλλά να το ζήσετε από μέσα.
  • Κάθε μέρα, πάτε στο χώρο που γράφετε και μπαίνετε σε μια άλλη διάσταση –σ’ αυτή του βιβλίου σας.
  • Μπαίνετε σ’ ένα είδος έκστασης. Δεν είστε πια στο χώρο σας αλλά κινείστε στο χώρο του βιβλίου σας.
  • Δεν είστε πια εσείς, είστε ο ήρωάς σας. Μάθετέ τον, μιλήστε μαζί του, πάρτε του συνέντευξη.  Μάθετε πώς μιλάει, τι ονειρεύεται, τι μισεί, ποιον αγαπάει.  Μάθετε τα μυστικά που κρύβει και που δεν θα τα έλεγε ποτέ, σε κανέναν.  Μάθετε τα πάντα γι’ αυτόν/ήν και αυτούς που κινούνται γύρω του.
  • Κάντε το αυτό κάθε μέρα για δύο εβδομάδες. Μετά ξεκινήστε να γράφετε και μη σταματήσετε μέχρι να τελειώσετε.

             ΕΛΕΝΑ ΤΙΓΚΑ